Preskoči glavno navigacijo

Turnir Krešimirja Ćosića

all

Zagreb, 2.junija 2018. Cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni (mormoni) je pomagala organizirati košarkarski turnir, posvečen Krešimirju Ćosiću, ki je bil mednarodna košarkarska zvezda. Udeležile so se ga ekipe petih držav.

Dan je bil poln tekmovalnih iger med ekipami iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in ZDA. Zmagala je ekipa Newton iz ZDA (ekipo so sestavljali družinski člani starešine Newtona, nekdanjega misijonarja v Severnojadranskem misijonu). Na drugem mestu je močno in konkurenčno uspešnost dosegla hrvaška ekipa.

basketball

Vrhunec turnirja je bilo srečanje z Ljerko Ćosić, soprogo Krešimirja, skupaj z dvema dolgoletnima prijateljema, Ivanom Valekom in Ann Madsen. Ivan je nekdanji soigralec Krešimirja in Ann je prijateljica, ki je pomagala predstaviti evangelij Krešimirju. Ivan in Ann sta toplo izkazala spoštovanje do človeka, ki je življenje živel do polnosti - kot ljubeči mož in oče, mednarodna košarkarska zvezda in junak, namestnik veleposlanika za Hrvaško in član Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni.

Ivan Valek je rekel: “Krešimir Ćosić je bil prijatelj vsem. Kot najboljši košarkar na svetu je bil zelo preprost in ponižen. Vedno si je vzel čas za delitev avtogramov in Mormonove knjige z drugimi. Bil je dober prijatelj, super športnik in Božji človek.“

flag

Ann Madsen je prepotovala veliko razdaljo, da je lahko izrazila svojo ljubezen in občudovanje Krešimirja. S pomočjo svoje hčerke in sprehajalne palice, je v starosti 85 let pripotovala iz države Utaha v ZDA. Povedala je nekaj zgodb o Krešimirju, o njegovi ljubezni in spoštovanju vseh, ter kako si je vedno vzel čas, da bi bil z ljudmi. Med drugim je poudarila: 'Hotel je spremeniti svet na bolje in to je tudi storil. Vsi so se v njegovi prisotnosti počutili dobro, ljubljeno in spoštovano, saj je svobodno delil svoj topli nasmeh in smeh.« Povzela je Krešimirjevo filozofijo življenja: »Bodi kdor si - ljubljeni Božji otrok.«

Celotna košarkaška arena je bila napolnjena z ljudmi, ki osebno niso poznali Krešimirja. Turnirske igre bodo ostale v v bežnem spominu, a zgodba o velikem človeku - njegovi zapuščini, veri, pogumu in ljubezni – kot trajen spomin.