Svetovni dan religij: edinost v raznolikosti

  Pogled na notranjo stran kupole hiše čaščenja Bahá'í v Langenhainu v Nemčiji.
  Pogled na notranjo stran kupole hiše čaščenja Bahá'í v Langenhainu v Nemčiji.

  21. januarja obeležujemo svetovni dan vere. Nekoliko se razlikuje od svetovnega dneva vode ali svetovnega dneva knjige, saj ga ni določila medvladna organizacija, da bi izboljšala ozaveščenost neke problematike. Gre za priložnost, da ljudje različnih veroizpovedi sodelujejo v dialogu in služenju. Uveden je bil leta 1950, obeležuje pa se ga po vsem svetu vsako tretjo nedeljo v januarju. 

  Toda kako se je vse to začelo? Obisk vasice Langenhain nudi odgovore. Edina evropska hiša čaščenja Bahá'í se nahaja v predmestju Hofheima blizu Frankfurta v Nemčiji. Čeprav svetovni dan religij ne pripada samo enemu verskemu izročilu, ga je prvič uvedel državni duhovni zbor Bahá'ís v Združenih državah.

  Pot, ki vodi do hiše čaščenja Bahá'í v Langenhainu.
  Pot, ki vodi do hiše čaščenja Bahá'í v Langenhainu.

  »Bahá’ís so dali pobudo, da bi imeli dan, ko bi vsa svetovna verstva skupaj molila za mir in praznovala enotnost verstev,« je rekla Fariba Dorner, skrbnica hiše čaščenja Bahá'í . Edinost, o kateri govorimo, ne zahteva, da vsi sprejmejo enako prepričanje. Je edinost v raznolikosti, upanje, da bodo svetovna verstva pripomogla k vzpostavitvi ljubezni, miru in spoštovanja.

  »Bog uporablja več kot eno ljudstvo, da izvrši svoje veliko in čudovito delo,« je rekel Orson F. Whitney, eden od prvih voditeljev Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni. Člane Cerkve, splošno poznane kot mormone, se spodbuja, naj spoštujejo tiste z drugačnimi prepričanji, in naj se vključujejo v medverske odnose, da bi koristili skupnostim, v katerih živijo. 

  Prvi mormoni so doživeli silovito preganjanje. Danes je poziv k verski strpnosti in svobodi del njihovega svetega kánona. Eden od trinajstih Členov vere se glasi: »Lastimo si pravico, da častimo vsemogočnega Boga po glasu svoje vesti, in priznavamo vsem ljudem isto pravico, naj častijo kakor, kjer in kar želijo.«

  Fariba Dorner (levo), skrbnica hiše čaščenja Bahá'í v Langenhainu v Nemčiji, in Jennifer Wiebers, Bahá’í tretjega rodu.
  Fariba Dorner (levo), skrbnica hiše čaščenja Bahá'í v Langenhainu v Nemčiji, in Jennifer Wiebers, Bahá’í tretjega rodu.

  Mormoni si prizadevajo za pospeševanje verske svobode po svetu in pogosto sodelujejo z drugimi verskimi organizacijami, da bi služili in pomagali ljudem v stiski. Svetovni dan religij je za privržence različnih veroizpovedi, vključno z mormoni, priložnost, da so eno v Božjem delu.

  Pridobitev večjega spoštovanja do različnih veroizpovedi na svetovni dan religij lahko zlahka uresničimo, če se udeležimo bogoslužja in spoznavamo tukajšnje ljudi. Dornerjeva, ki je skrbnica skoraj tri leta, pravi, da so kraji, kot je zatočišče s kupolo Bahá’í v Langenhainu, zgrajeni »za človeštvo kot kraj za premišljevanje in molitev, kraj, kjer se duše zberejo in združijo«.

  Če se ljudje različnih veroizpovedi na svetovni dan religij ne morejo udeležiti bogoslužja, verske okrogle mize ali človekoljubne dejavnosti, lahko drug za drugega molijo, kjerkoli že so.

  Okno v hiši čaščenja Bahá'í v Langenhainu.
  Okno v hiši čaščenja Bahá'í v Langenhainu.

  Jennifer Wiebers, Bahá’í tretjega rodu v Nemčiji, je rekla: »Molitev dejansko dobi polni pomen, ko oseba besede molitve uporabi, da spremeni svoje obnašanje ali življenje, kaj dela v svetu. To je pravi pomen molitve: izrazi se v dejanju človeškega bitja.«

  Če iskrena molitev, košček za koščkom in osebo za osebo, vodi v boljši svet, potem so morda tisti različnih veroizpovedi eno v raznolikosti, ne le na svetovni dan vere, ampak vse leto.