Apostol na konferenci v Windsorju naslovi versko preganjanje

  Apostol na konferenci v Windsorju naslovi versko preganjanje, prisilno preseljevanje

  10 OKTOBER 2016

  Tragična, vendar »v veliki meri nevidna plat vojne in konfliktov« ter posledične begunske krize je spolno nasilje nad ženskami, je dejal starešina Jeffrey R. Holland, apostol Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni. Starešina Holland je 11. septembra spregovoril na zborovanju človekoljubov, učenjakov, verskih in vladnih voditeljev, na konferenci, ki jo je sponzorirala fundacija AMAR v windsorskem gradu v Združenem kraljestvu z naslovom »Versko preganjanje: pogonsko kolo prisilnega preseljevanja«.  »Tu imamo izredne učenjake,« je rekla baronica Emma Nicholson, predsednica in ustanoviteljica fundacije AMAR in članica zgornjega doma parlamenta Združenega kraljestva. »Ta čudoviti, mirni grad je seveda svetove oddaljen od življenja, ki ga sedaj prenaša na milijone ljudi po vsem Srednjem vzhodu. V naslednjih nekaj dneh moramo nujno izslediti izvorne vzroke stoletja starih sovražnosti. Zakaj je versko preganjanje postalo glavno pogonsko kolo prisilnega preseljevanja in kako naj preprečimo, da se te krutosti v prihodnosti ne bodo dogajale? 

  Starešina Holland je baronico Nicholson pohvalil zaradi pobude njene organizacije k verski strpnosti in zaradi prizadevanja, da je naslovila spolno nasilje v konfliktih.

  »Zdi se, da kot globalni svet lahko sprejmemo in dopuščamo, da je vsaj šestdeset milijonov sodržavljanov beguncev. Toda to ni sprejemljivo; to je narobe v vsakem pogledu,« je dejala baronica Nicholson. »Kruta dejanskost, ki je za vsem tem, je versko preganjanje.«

  Ker verska prepričanja odgovarjajo na osnovna vprašanja človeškega izkustva, je starešina Holland v svojem nagovoru dejal, da je »verska svoboda človekova pravica. Človeškemu bitju mora biti dovoljeno, da v svojem življenju in za svoje življenje najde smisel.« Toda to so pravice, ki jih veliko ljudi, ki so na vojnih področjih in prisilno preseljeni, nima.

  Starešina Holland je pojasnil, da je svoboda, da iščemo smisel v življenju in da verjamemo, da ta smisel ponuja višja sila, »ena najpomembnejših svoboščin, ki jih ženska lahko ima v kateri koli družbi, kjer si zaradi kulturnih navad morda prizadevajo, da bi ji vsilili, da bi v manjši meri dojemala svojo lastno vrednost. Verska svoboda je sam temelj vsega, čemur bi se lahko reklo opolnomočenje.«  _VIS3943.jpg

  »Ne le, da omejevanje vere v družbi povečuje nasilje in sovražnosti, temveč se je tudi pokazalo, da povečuje prisilno preseljevanje,« je dejal starešina Holland. Pojasnil je, da je v preteklosti veliko verskih skupin, ki so se lahko svobodno odločile, izbralo izselitev pred preganjanjem, kakor Jazidi in druge manjšine, ki jih trenutno obdajajo vojna področja na Srednjem vzhodu.

  Starešina Holland je izpostavil raziskavo s strani učenjakov za versko svobodo, ki kaže, da je visoka stopnja verske svobode povezana z manj incidenti oboroženih konfliktov, višjo stopnjo zdravja in zaslužka ter boljšimi izobrazbenimi priložnostmi za ženske.

  »Zavedati se moramo, da je zmanjšanje omejitev glede vere, zlasti kadar so te omejitve uperjene zoper manjšine, ena dodatna sestavina v rešitvi glede prisilnega preseljevanja,« je rekel starešina Holland.

  Starešina Holland je navajal poročilo ožjega odbora zgornjega doma parlamenta Združenega kraljestva o spolnem nasilju v vojnah, kateremu predseduje Baronica Nicholson, ki pravi, da so, če ženske niso neposredno vključene v mirovna pogajanja in kasnejša uresničevanja miru, takšna prizadevanja verjetno veliko manj uspešna.

  »Potrebujemo to močno in edinstveno žensko silo za dobro,« je dejal starešina Holland. »Emma Nicholson je čudovit primer prav tiste moči, o kateri govorimo. Opravila je herkulsko delo pri pospeševanju te stvari in vsi ji veliko dolgujemo.«

  Starešina Holland je leta 2015 na povabilo baronice Nicholson nagovoril vsestrankarsko parlamentarno skupino za zunanje zadeve v zgornjem domu parlamenta Združenega kraljestva. Tam je razglabljal o človekoljubni pomoči in vlogi religije pri reševanju sporov.