Preskoči glavno navigacijo

Apostoli spet prišli v deželo

Apostoli spet prišli v deželo

Starešina Russell M. Nelson je posvetil šest držav v jugovzhodni Evropi, medtem ko so starešino M. Russlla Ballarda vatikanski visoki predstavniki sprejeli v Rimu, ko sta oba apostola nedavno, sredi septembra letos, obiskala Evropo.

Na daljšem potovanju po evropskih državah sta oba apostola Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni (mormoni) govorila na zborovanjih zvestih pripadnikov Cerkve in njihovih gostov iz Švedske v Italiji. Starešina Nelson je izrekel posvetilni blagoslov nad državami in ljudmi šestih držav na Balkanu v državah nekdanje Jugoslavije. O svojih izkušnjah je povedal: »Za [posvetilne molitve] je značilno, da obrnemo ključ, zato da lahko sile pravičnosti začnejo uspevati, da so ljudje blagoslovljeni, zato da lahko spoznajo Božje zapovedi in v deželi uspevajo. S tem izrečemo blagoslov miru in sožitja.« 


Kardinal Jean-Louis Tauran, na sredi, na srečanju s starešino Causséjem, Ballardom, Rasbandom in škofom Edgleyjem.
clauuse.jpg

Kardinal Jean-Louis Tauran, na sredi, na srečanju s starešino Causséjem, Ballardom, Rasbandom in škofom Edgleyjem.

Vatikanski visoki predstavniki so starešino Ballarda sprejeli zaradi »odkritosrčnih pogovorov, ki so se osredotočali na skupne verske interese«. Kardinal William Joseph Levada, predstojnik Kongregacije za nauk vere je izrazil hvaležnost za dobre odnose med cerkvijo svetih iz poslednjih dni in katoliško cerkvijo. Starešina je o obisku rekel naslednje: »Imeli smo nekaj zelo dobrih pogovorov. V glavnem so bili o vrednotah in kje bi lahko stopili skupaj v zvezi s témami, ki zadevajo vse nas.« 

Visoki predstavniki Cerkve so bili povabljeni na srečanje s kardinalom Jean-Louisem Tauranom, vodjem Papeškega koncila za medverski dialog. Starešino Ballarda so spremljali starešina Rasband iz cerkvenega zbora sedemdeseterih, škof Richard Edgely in starešina Gérald Caussé iz evropskega predsedstva Cerkve.Starešina Edgely je imel priložnost, da je pojasnil cerkvena človekoljubna prizadevanja in izrazil hvaležnost za delo, ki ga opravljajo katoliške organizacije, ki pomagajo ljudem v stiski. 

Na več sestankih, ki so jih imeli visoki predstavniki obeh cerkva, so poudarili skupne interese glede moralnih vrednot, zakonske zveze in družine. Prepoznali so potrebo po poudarjanju kritične potrebe po tem, da stopimo skupaj, zato da se bo slišal naš glas glede verske svobode.

Ko je bila delegacija Cerkve v Rimu, se je sestala s člani Cerkve, prav tako pa si je ogledala izbrano zemljišče za italijanski Tempelj Rim, ki je za zveste člane Cerkve sveta zgradba.

Ko so se člani Cerkve zbrali v zgradbah za bogoslužje, da bi prejeli poduk in navdih, je bilo moč slišati veliko hvaležnosti za to, da sta Gospodova apostola ponovno prišla v Evropo, kjer sta opravljala cerkvene posle. Starešina Nelson je rekel, da ga je prijaznost ljudi globoko ganila. Glede balkanskih držav je izjavil, da je bil zanj »privilegij, da [jim je] služil«.