Cerkev na Haiti poslala skupino zdravnikov

  Cerkev na Haiti poslala skupino zdravnikov

  »Ugotavljamo, da najbolj potrebujejo zdravstveno oskrbo. Bolnišnice so popolnoma uničene. Medicinskih pripomočkov je malo. Zato bo to začasno zdravstveno središče velikanska pridobitev,« je dejal starešina Francisco J. Viñas, področni predsednik, ki nadzoruje Cerkev na Haitiju.

  Zdravniki so člani Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni, ki so namenili svoj čas in znanje, da bi pomagali ljudem na Haitiju, ki hudo potrebujejo zdravniško pomoč.
  Po uničujočem potresu nujno potrebujejo še vodo, zdravniško oskrbo, zatočišče in hrano. Cerkev se je na te potrebe odzvala tako, da je poleg zdravniškega osebja poslala tudi pakete z nujno pomočjo.Nekatere pošiljke so že prispele, druge so na poti, še več pa se jih načrtuje.


  Pričakuje se, da bosta na Haiti v soboto in nedeljo odleteli dve letali, na vsakem pa bo trideset ton zalog, ki jih je darovala Cerkev. Zaloge na letalih vsebujejo 15.000 steklenic s filtri, od katerih vsak lahko prefiltrira in očisti 1.500 litrov vode. Vsebujejo tudi pošiljke hrane, odej, paketov za osebno higieno, ponjav, šotorov in drugih nujnih stvari. Prvo letalo bo poletelo iz Denverja v soboto, 16. januarja, drugo pa iz Miamija istega ali naslednjega dne. Poleg tega so paketi za osebno higieno in druge zaloge, ki so jih s tovornjaki poslali iz Dominikanske republike, na Haiti prispeli v četrtek.

  Vsi misijonarji sveti iz poslednjih dni, ki služijo v haitijskem misijonu Port-au-Prince, so na varnem, je v sredo zjutraj, 13. januarja, povedal cerkveni odgovorni direktor za krizne razmere.


  Nate Leishman, vodja prizadevanj za takojšnjo cerkveno človekoljubno pomoč kaže, kakšno pomoč pošiljajo. © (2010 Intellectual Reserve, Inc. Vse pravice pridržane.)
  waterbottle1.jpg

  Nate Leishman, vodja prizadevanj za takojšnjo cerkveno človekoljubno pomoč kaže, kakšno pomoč pošiljajo. © (2010 Intellectual Reserve, Inc. Vse pravice pridržane.)

  Nekaj cerkvenih zgradb za bogoslužje v Port-au-Princu prav tako uporabljajo za začasna zatočišča za ljudi, ki so ostali brez strehe nad glavo.

  »Vsakdanji življenjski utrip se je na Haitiju ustavil. Naš največji cilj bo, da bomo stanje sredi vsega opustošenja vrnili v normalno.Osredotočili se bomo na to, da bomo ljudem pomagali, da bodo spet postali samostojni,« je dejal starešina Viñas.

  Cerkev še naprej stalno spremlja človekoljubna prizadevanja, zato da lahko določi, kako najbolje pomagati.

  Cerkev je na Haitiju relativno mlada. Prve krste so na Karibih izvedli leta 1978. Kasneje tega leta je bila organizirana veja, leta 1982 pa je bilo ustanovljeno okrožje Haiti.
  Predsednik Monson je leta 1983 deželo Haiti blagoslovil, ko je služil kot član zbora dvanajsterih. Leto kasneje je bil ustanovljen haitijski misijon Port-au-Prince. Prvi haitijski kol, kol Port-au-Prince, je bil ustanovljen leta 1997. Danes sta v državi dva kola.
  Na Haitiju živi več kot 15.000 članov Cerkve.