Cerkev sodeluje z vladnimi in drugimi tesnimi partnerji, da bi poma...

  Cerkev sodeluje z vladnimi in drugimi tesnimi partnerji, da bi pomagala beguncem, ki prihajajo v Evropo

  Apostol izrazil podporo med obiskom v Evropi

  Apostol izrazil podporo med obiskom v Evropi

  27 NOVEMBER 2015

  Frankfurt - Cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni nadaljuje z dolgoletnim partnerstvom z mednarodnimi človekoljubnimi organizacijami, da bi poskrbela za nujne potrebe beguncev, ki prihajajo v Evropo. Pomoč prihaja v hrani, nastanitvi, oblačilih in medicinski oskrbi.   Kot Cerkev izpolnjujemo naročilo Jezusa Kristusa, naj pomagamo drugim. Jezus Kristus je svoje privržence učil, naj tujce sprejmejo pod svojo streho in skrbijo drug za drugega (Mt 25:35-36). Starešina M. Russell Ballard iz zbora dvanajstih apostolov, ki je drugo najvišje vodstveno telo v Cerkvi, je ta prizadevanja podprl in takole povzel svoje doživljanje položaja beguncev v Evropi: »Razsežnost tega človeškega vala je treba videti, da lahko verjameš,« je izjavil starešina Ballard. »Videl sem, kako naši ljudje delajo skupaj z novimi prijatelji vseh verstev in narodnosti, da bi lajšali trpljenje tistih, ki so bili pregnani iz svojih domov in dežel. Hvaležen sem za predano služenje vseh udeleženih, ki nudijo pomoč tistim, ki jo najbolj potrebujejo.«

  Med organizacijami, s katerimi Cerkev sodeluje, so UNICEF, Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR), Malteser v Nemčiji, Krizni center Republike Makedonije, Catholic Relief Services, Medici per i Diritti Umani (MEDU) in International Medical Corps. »Veseli smo, da lahko sodelujemo s tako sočutnimi in izkušenimi partnericami,« je dejal starešina Patrick Kearon, predsednik evropskega področja Cerkve. »Videli smo, kaj delajo, in prepričani smo, da bodo naša skupna prizadevanja vsaj malo olajšala življenja tistih, ki bežijo pred vojno in bedo.«

  09. Elder Ballard interacts refugee baby Germany (1).jpg


  Starešina Ballard je sredi novembra obiskal dve begunski zatočišči. V Berlinu se je sestal s predstavniki organizacije Malteser v Nemčiji, kateri je Cerkev darovala higienske potrebščine in štiri palete igrač za otroke, ki so morali pobegniti iz svojih domov in poiskati pribežališče pred državljanskimi spopadi ter drugimi stiskami. Spremljal ga je starešina Craig C. Christensen iz predsedstva sedemdeseterih z ženo Debbie in starešina Patrick Kearon, predsednik evropskega področja Cerkve, z ženo Jennifer. Visoki voditelji so se imeli priložnost srečati z begunskimi družinami in izvedeti, kakšni so njihovi upi in izzivi.

  UNHCR s pomočjo Cerkve pomaga beguncem tako, da jih obvešča o njihovih pravicah in jim nudi hrano, vodo, zatočišče in zdravniško oskrbo. Projekt, ki ga podpira Cerkev, se bo osredotočil na Grčijo in Balkan. Starešina Ballard in starešina Kearon sta obiskala zatočišče na enem od grških otokov, kamor v Evropi begunci pridejo najprej, da bi dobila več podrobnosti in izrazila hvaležnost za pomoč, ki se jo namenja ljudem v stiski.
  Cerkev prav tako podpira projekt Sklad Združenih narodov za pomoč otrokom (UNICEF), s čimer zagotavlja pomoč 225.000 otrokom iz begunskih družin v Italiji - 90.000 v naslednjih šestih mesecih. Otroci dobivajo oblačila, odeje in igrače. Za mlajše otroke in njihove starše bodo na voljo dodatni paketi s hrano. UNICEF v begunskih zatočiščih pripravi prostor, prijazen otrokom, zato da se otroci v takem okolju lahko soočijo s s svojimi travmami in stresom.

  06.Church Leaders Berlin refugee camp Germany (1).jpg


  Begunski otroci bodo na prehodnem območju med Grčijo in Slovenijo dobili zimska oblačila, ki jih bodo varovala pred mrazom. 


  Catholic Relief Services je že vrsto let zaupanja vredna partnerica Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni. V Srbiji in Makedoniji bosta obe organizaciji sodelovali pri zagotavljanju hrane, nujnih potrebščin in psihološkega svetovanja beguncem in njihovim družinam. Cerkev v želji, da bi pomagala beguncem, prav tako podpira Karitas v Atenah.

  MEDU (Zdravniki za človekove pravice) je neprofitna organizacija s sedežem v Italiji. Cerkev je sponzorirala mobilno zdravstveno enoto za delovanje MEDU. Z vozilom bodo dostavljali zdravila in medicinsko oskrbo, vendar tudi hrano in kuhinjsko posodo za begunce, ki so trenutno nastanjeni v Italiji. Poskrbljeno bo tudi za odprto kliniko, ki bo nudila medicinsko in psihološko oskrbo. MEDU je ustanovila skupina zdravnikov, porodniških babic in drugih prostovoljcev.

  04.Church donates funds to Maltese Catholic Church order Germany (1).jpg


  Organizacija International Medical Corps nudi osnovno medicinsko in psihološko oskrbo beguncem, ki pridejo na različne grške otoke, kot sta Samos in Kos. Ta človekoljubna organizacija bo s finančno pomočjo Cerkve nudila medicinsko in psihološko pomoč in tiste v stiski napotila v lokalne bolnišnice na višje stopnje medicinske oskrbe.


  Cerkev že več kot desetletje nudi pomoč beguncem na Srednjem vzhodu, pri čemer so beguncem v Jordaniji, Libanonu, Turčiji in Siriji pripeljali na sto tisoče odej, oblačila, nujno medicinsko pomoč, hrano in drugo. Konec septembra je bilo najavljeno, da bodo mormoni v Evropi, ki jih podpira sedež Cerkve v Združenih državah, svojo pomoč beguncem, ki bežijo v Evropo, še povečali.