Cerkev uvedla nižjo starostno mejo za misijonarje

  Cerkev uvedla nižjo starostno mejo za misijonarje


  Novice iz sveta - 18. OKTOBRA 2012
   
  SALT LAKE CITY — Predsednik Cerkve Thomas S. Monson je zato, da bi več mladih članov Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni imelo priložnost za redno služenje misijona, danes oznanil, da takoj začne veljati sprememba, da moški lahko odidejo na misijon pri osemnajstih letih, ženske pa pri devetnajstih.
  Fantje so prej na misijon lahko odšli z devetnajstimi, dekleta pa z enaindvajsetimi leti.

  Oznanilo je bilo objavljeno na otvoritvenem delu 182. jesenske generalne konference Cerkve, ki so jo iz Salt Lake Cityja v Utahu predvajali po vsem svetu.

  Cerkev predvideva, da se bo zaradi nižje starostne meje močno dvignilo število misijonarjev, ki bodo odšli na misijon, ker bodo imeli več možnosti glede tega, kdaj misijonarsko služenje začeti.

  »Ne pravim, da bodo - oziroma da bi morali - vsi fantje služiti tako mladi,« je dejal predsednik Monson. Temveč, je dejal, imajo sedaj možnost, ki upošteva posameznikove okoliščine, kakor tudi odločitev krajevnih cerkvenih voditeljev. (Preberite celotno izjavo predsednika Monsona.)
  (Datoteko tega videa lahko naložite v predvajani kakovosti.)
  »Navdušeni smo nad čudovitim tokratnim dopoldanskim oznanilom predsednika Thomasa S. Monsona,« je na novinarski konferenci, ki je sledila oznanilu, dejal starešina Russell M. Nelson iz zbora dvanajstih apostolov. Omenil je stensko poslikavo v prostoru, ki ponazarja, kako Jezus Kristus apostolom naroča, naj evangelij pridigajo po vsem svetu. »Močno si prizadevamo, da bi več fantov in deklet dobilo priložnost za sodelovanje v tej božanski nalogi.« 
  Cerkveni voditelji poudarjajo, da ta sprememba ne narekuje, da bi vsi misijonarji morali oziroma da bodo služili pri nižji starosti kot doslej. Ta sprememba preprosto omogoča priložnost, da mladi misijonarsko služenje začnejo prej, če so pripravljeni.
  »Noben fant oziroma dekle naj kot misijonar ne bi začel služiti prej, preden je pripravljen,« je dejal starešina Nelson. »V zadnjem desetletju je bilo fantom iz oseminštiridesetih držav dovoljeno služiti pri osemnajstih letih. To se je izkazalo za zelo pozitivno. [...] Ugotovili smo, da so ti misijonarji za služenje sposobni in usposobljeni.«
  Od ustanovitve Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni leta 1830 je redni misijon v državah po vsem svetu služilo več kot 1,1 milijon fantov in deklet, ki so sveti iz poslednjih dni. Misijonarsko služenje je duhovniška odgovornost, ki se jo od fantov v Cerkvi pričakuje, dekleta pa se k služenju spodbuja, če po tem začutijo željo.
  Največji takojšnji učinek te spremembe bo verjetno to, da bo služilo večje število rednih misijonarjev. V prihodnjih mesecih se bo veliko fantov in deklet, ki nestrpno čakajo, da minejo meseci ali leta, zato da bodo služili redni misijon, lahko na to pot podalo prej.  Glede nižje starosti za dekleta je starešina Jeffrey R. Holland iz zbora dvanajstih apostolov pojasnil, da čeprav se od deklet, ki so svete iz poslednjih dni, ne pričakuje, da bi služile misijon, »so tiste, ki služijo, osupljivo uspešne in njihovo služenje navdušeno pozdravljamo«. Dejal je: »Sem absolutno navdušen, če ta sprememba pravil služenje misijona omogoča veliko, veliko več dekletom.«

  Trenutno misijon služi 58.000 misijonarjev, v zadnjih letih pa se je to število povečalo in bo s to spremembo verjetno močno naraslo. Starešina Holland je dejal, da bodo po svetu verjetno potrebni novi misijoni in v veliko misijonih bo služilo več misijonarjev.

  Starešina Holland je pojasnil tudi, da se bo misijonarje prosilo, naj izboljšajo svoje misijonarske priprave, preden gredo v središče za usposabljanje misijonarjev (SUM), in da se bo čas, ki ga misijonarji preživijo v SUM-u, pri vseh zmanjšal za približno eno tretjino. Ta sprememba bo omogočila nastanitev vsesplošno večjega števila misijonarjev.

  Poleg tega, da bo sprememba, ki bo začela veljati takoj, vplivala na prihodnje misijonarje, bo vplivala tudi na številne druge od 14,5 milijonov članov Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni, vključno na deset tisoče mater in očetov, ki bodo svoje otroke poslali na misijon. Ko je starešina Holland govoril njim, je dejal, da morajo starši otrokom pomagati, da se bodo pripravili na misijonarsko služenje.

  Misijonarski program Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni je ena njenih najbolj prepoznavnih značilnosti. Mormonske misijonarje lahko vidimo na ulicah na stotine glavnih mest po svetu kakor tudi v na tisoče manjših skupnostih. Misijonarska prizadevanja so osnovana na vzorcu iz Nove Zaveze glede misijonarskega služenja v parih, poučevanja evangelija in krščevanja vernikov v imenu Jezusa Kristusa.

  Misijonarji svojo zadolžitev prejmejo s cerkvenega sedeža in so poslani samo v države, katerih vlada Cerkvi delovanje dovoli. Misijonarji ne zaprosijo, kam naj jih pošljejo, in vnaprej ne vedo, ali se bodo morali učiti jezika. Misijonarsko delo je prostovoljno. Misijonarji sami krijejo stroške svojega misijona - razen prevoza na in z dodeljenega misijona - in za svoje služenje niso plačani.