Človekoljubna prizadevanja v Aziji

  Človekoljubna prizadevanja v Aziji

  Potresi v Ljudski republiki Kitajski.  Tajfun v Mjanmaru.  Poplave v Hong Kongu. 

  Voditelji človekoljubne pomoči za azijsko področje so bili leta 2008 zelo zaposleni, potem ko so poleg nudenja redne pomoči na pomoč prihiteli v tamkajšnjih hudih naravnih nesrečah.  

  Lokalnim svetim iz poslednjih dni so omogočili nepozabne dobrodelne izkušnje blizu njihovega doma — in sicer kar pred njihovimi vrati.  

  Pri posledicah potresa na Kitajskem, ki je 12. maja prizadel Sečuan in je bil najhujši v zadnjih tridesetih letih, zaradi katerega je umrlo 70.000 ljudi, približno 4,8 milijona ljudi pa je ostalo brez doma, so voditelji azijskega področja poskrbeli, da so tamkajšnji člani videli in tudi pomagali pri nudenju cerkvene dobrodelne pomoči. 

   Cerkvenim enotam po vsem Tajvanu in Hong Kongu so poslali pismo, v katerem so člane prosili, naj denar namesto drugim dobrodelnim skladom podarijo v cerkveni dobrodelni sklad, dodali pa so tudi denar svetih z vsega sveta. 

   »Bistvo tega je bilo, da bi zlasti naši (azijski) člani videli, kaj delamo,« je rekel starešina Anthony D. Perkins od sedemdeseterih in prvi svetovalec predsedstva azijskega področja.   »Tu v Aziji nimamo tega razkošja, da bi imeli predelovalne obrate konzerv in velike (dobrodelne) kmetije ter da bi pomagali na tak način.« 

   Cerkev je tako članom lahko pokazala, kako pri človekoljubni pomoči uporablja sredstva in prostovoljno delo.  V manj kot dveh tednih je Cerkev voditeljem sečuanskega Rdečega križa in lokalnim oblastem izročila ček za en milijon kitajskih juanov (prb. 145.000 ameriških dolarjev), ki jih je zbrala na podlagi darovanj članov. 

   Do srede poletja so vsega skupaj razdelili 5.000 šotorov, 1.500 invalidskih vozičkov, 3.000 hodulj in 10.000 »življenjskih« paketov (z odejami, hrano, vodo in drugo življenjsko oskrbo).  


  Člani Cerkve v Mjanmaru porivajo tovornjak, natovorjen s človekoljubno pomočjo, ki ga uporabljajo za dovažanje vodnih filtrov in druge oskrbe žrtvam ciklona, potem ko je obtičal na blatnem terenu.
  asiaaa.jpg

  Člani Cerkve v Mjanmaru porivajo tovornjak, natovorjen s človekoljubno pomočjo, ki ga uporabljajo za dovažanje vodnih filtrov in druge oskrbe žrtvam ciklona, potem ko je obtičal na blatnem terenu.

   Vsi šotori in paketi, ki so jih razdelili, so bili označeni z logom LDS Charities (dobrodelna pomoč SPD) — kratica LDS je bila v angleščini, besede »dobrodelna pomoč« pa v kitajskih znakih. 

   Takoj po potresu 12. maja so cerkveni voditelji potrdili, da so vsi člani področja — vključno s prostovoljci programa za kitajske učitelje iz Središča Kennedy na Univerzi Brighama Younga in potujočo skupino Univerze Brighama Younga — dobro.  Starešina Stanley Wan, direktor dobrodelnega oddelka SPD za azijsko področje, je poročal, da so voditelji človekoljubne pomoči za azijsko področje tistim članom, ki se niso mogli vrniti na svoje domove, v štiriindvajsetih urah priskrbeli šotore.

   Čez manj kot dva tedna je okrog šeststo članov iz Hong Konga v glavnem — kitajske narodnosti — odpotovalo v Shenzhen v južni kitajski provinci Guangdong, da bi pomagali zbirati stvari za pakete s človekoljubno pomočjo.

   Hongkonški člani so bodisi uporabili obstoječe vize ali so si priskrbeli nove, da so lahko šli na Kitajsko, in so do meje med Hong Kongom in Kitajsko potovali sami.  Cerkev je poskrbela za avtobuse, da so jih od tam odpeljali do tovarniških poslopij, ki so v lasti hongkonškega člana Bruca Laija, kjer so pripravili pakete s človekoljubno pomočjo. 
   Cerkvenim uslužbencem je uspelo poskrbeti še za dodatne šotore pri dveh svojih rednih dobaviteljih, od katerih se je eden odločil pošiljko, namenjeno na ameriški trg, preusmeriti na Kitajsko. 


   Trud v Shenzenu »ni pomagal samo v nesreči, temveč je okrepil vero članov, ki so prišli pogledat in pomagat«, je rekel starešina Wan in povedal besede enega od članov, ki mu je dejal: »To je bila najpomembnejša stvar, ki sem se je kdaj udeležil v Cerkvi.«

   A. Terry Oakes, direktor za posvetne zadeve za azijsko področje, je rekel, da se na področju pomoč po potresu nadaljuje in da Cerkev pošilja pakete z medicinskimi in šolskimi stvarmi.  »Vse tamkajšnje šole so bile uničene,« je dejal in dodal, da pošiljke vsebujejo šolske potrebščine, šolsko opremo in oskrbo.  

   Na Kitajskem Cerkev še naprej sodeluje z lokalnimi oblastmi in več večjimi narodnimi skupinami — vključno s Kitajsko dobrodelno ustanovo in Vsekitajsko žensko zvezo — glede dostavljanja podarjenih invalidskih vozičkov in hodulj, nudenja zdravljenja astme, poklicnega usposabljanja in dostopa do vode, in sicer preko e-pošte: taylor@desnews.com.