Družinski večer vsak ponedeljek spremeni v mednarodni dan družin

  Družinski večer vsak ponedeljek spremeni v mednarodni dan družin

  FRANKFURT – 15. maj zaznamuje mednarodni dan družin, ki ga je Generalna skupščina Združenih narodov prvič razglasila leta 1993. Ob vsakoletnem prazniku je poudarjena pomembnost družin za blaginjo vseh narodov.

  Tudi Cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni poudarja, da so družine pomembne kot eden od bistvenih vogelnih kamnov civilizacije in osebnega razvoja. Predsednik Joseph F. Smith je leta 1915, pred več kot sto leti, članom Cerkve svetoval, naj imajo »družinski večer«, zato da bodo starši svoje otroke bolje učili evangelij. Predsednik David O. McKay je leta 1965 starše spodbudil, naj en dan v tednu, navadno ponedeljek, namenijo posebnemu času za družino.

  Družinski večer vsak ponedeljek spremeni v mednarodni dan družin

  Kakšen je torej družinski večer zdaj? Lahko vključuje molitev, glasbo, branje svetih spisov, zgodbe, lekcije in pogovore o etičnih težavah ter dolžnostih doma in v družbi. Vključuje lahko tudi igre in druge razvedrilne dejavnosti, prigrizke in veliko smeha. Prilagodimo ga lahko za vsakovrstne družine – od samskega odraslega do družine z majhnimi otroki ali najstniki.

  Družinski večer ni samo za člane Cerkve. Prilagodi se ga lahko za ljudi vsakega verskega sistema. David C. Dollahite in Loren Marks sta v članku za The Atlantic navajala sociologa Verna Bengtsona. Slednji družinski večer opiše kot enega »najuspešnejših [verskih] programov, ki spodbuja medgeneracijsko povezovanje in skrb za družine«. Družinski večer je čas, ko se umaknemo iz nagle, preveč zaposlene kulture in stalnega bombardiranja tehnologije in medijev ter se ponovno naravnamo na ljudi, ki nam pomenijo največ.