Gore pred nami

  Gore pred nami

  Poiana Braşov, najbolj priljubljeno smučarsko središče v Romuniji, je bilo prizorišče letošnje vsakoletne konference mladih samskih iz Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni iz vzhodne Evrope. Kraj, ki ga obdaja nekaj najvišjih vrhov karpatskega gorovja in je na nadmorski višini 1020 metrov, je popolnoma ustrezal konferenčni temi »Gore pred nami«, ki jo je izbral strokovni usklajevalni odbor držav gostiteljic Romunije in Moldavije. V lepem alpskem hotelu se je srečalo več kot 150 mladih iz devet povabljenih in sedem drugih držav, da bi preživeli nepopisen teden od 21. do 25. julija 2015.

  Člani odbora so pojasnili, da je bila tema izbrana zato, da bi odražala premagovanje ovir, s katerimi se morajo ti mladi v življenju soočiti in jih premagati tako v duhovnem kot posvetnem smislu, na primer da pridobijo ustrezne izobrazbe, začnejo kariere, najdejo partnerje ter v tem svetu, ki ga navdaja nemir, ostanejo močni in zvesti. Iz vse Evrope so prišli izvrstni učitelji cerkvenih programov Verskega seminarja in inštituta, da bi te teme naslovili v dopoldanskih razredih.

  entire-group612.jpg

  »Čudovito se je osredotočati na duhovne stvari in biti obdan s tako številnimi drugimi mladimi, ki si prav kakor jaz prizadevajo moliti, brati svete spise in spolnjevati zapovedi,« je rekel Davey Runnells, eden od udeležencev.

  Popoldnevi so minili na delavnicah, ki so si jih udeleženci izbrali sami: osnove fotografiranja, origami, vaje pevskega zbora, družinska zgodovina in velik dobrodelni projekt. Nedaleč od hotela so si ogledali branski grad, nacionalni spomenik in prepoznavni znak Romunije, in hodili po okoliških hribih.

  Udeležence so prodorni govorniki iz vodstva Cerkve vsak večer navdihujoče spodbujali, naj se zdaj odločijo, kdo hočejo postati, in naj v življenju sprejmejo pozitivne spremembe. Mladi samski so med drugimi govorniki imeli priložnost slišati starešino Timothyja Dychesa, drugega svetovalca v področnem predsedstvu, ki je v Romunijo pripotoval posebej zato, da bi spregovoril mladim na tej konferenci. Izjavil je:

  »Ko smo se vrnili domov, nas je v mislih in srcih navdajala hvaležnost za nepozabni čas, ki smo ga preživeli na konferenci mladih samskih v Poiani Braşovu v Romuniji. Naša goreča želja je, da bi mladi - mladi samski - kadar se zberejo skupaj, izkusili ljubezen Boga in Odrešenika. Življenja se lahko spremenijo in rodovi so lahko blagoslovljeni.«


  Mlad udeleženec na Tahitiju vodilno mednarodno skupino v tradicionalnem Haka ples, večer talentov. (© 2015 Intellectual Reserve, Inc. Vse pravice pridržane.)
  ysa2612x340.png

  Drugi posebni gostje na konferenci so bili Randall Ridd, drugi svetovalec v generalnem predsedstvu Mladeničev z ženo ter predsednik in sestra Ivory, predsednik romunskega misijonskega področja Moldavija.

  Po tem navdihujočem poduku so se odvijale družabne dejavnosti, katerih namen je bil, da bi se mladi družili in sklenili prijateljstva, ki lahko trajajo vse življenje.

  »Bil sem že na številnih konferencah mladih samskih in doslej je bila ta najboljša. Bila je dobro organizirana, program je bil dobro sestavljen, vse je potekalo gladko, učitelji so bili čudoviti in kraj je bil senzacionalen! Vse to je prineslo številna osebna razodetja in nova prijateljstva!« je povzel Viktor Vékony iz Madžarske, ki je pred tem v Romuniji služil redni misijon.

  Vso konferenco je vladal osupljiv duh sodelovanja in navdušenja. En udeleženec je priznal, da si je prizadeval, da bi »vsak dan izkoristiti vsako dejavnost, preden se bo vrnil v resnično življenje«. Drugi so rekli, da bo to »teden, ki ga ne bodo nikdar pozabili«.

  Mladi so v torek prispeli z velikimi pričakovanji. Bili so tujci s skupno vero. Številni so žrtvovali ogromno svojega časa in denarja, da so bili tam. V soboto dopoldan so odšli kot prijatelji, ki so skupaj doživeli nekaj, zaradi česar bodo bolje preplezati gore, s katerimi se soočajo vsi.

  »V privilegij mi je bilo sodelovati in biti na tej konferenci,« je ob odhodu izjavila Ondret Dite.

  Države udeleženke:

  Povabljene države: Romunija, Moldavija, Madžarska, Poljska, Češka republika, Slovaška, Slovenija, Hrvaška in Srbija.

  Druge zastopane države: Ciper, Združene države Amerike, Avstrija, Španija, Nizozemska, Nemčija, Združeno kraljestvo, Tahiti.