Misijonarji imajo zdaj več možnosti za vzpostavljanje stikov s svojimi družinami

  Misijonarji imajo zdaj več možnosti za vzpostavljanje stikov s svojimi družinami

  Prvo predsedstvo Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednji dni je objavilo dopolnitev navodil glede vzpostavljanja stikov med rednimi misijonarji in njihovimi družinami.

  Takoj začne veljati, da je misijonarjem dovoljeno, da s svojimi družinami vzpostavijo stike vsak teden na dan priprav preko pisem in e-pošte, kakor tudi z besedilnimi sporočili, spletnim dopisovanjem, telefonskimi klici in video pogovori. Misijonarji so se doslej pri vzpostavljanju stikov zanašali na e-pošto in pisma. Gl. uradno obvestilo za cerkvene voditelje.

  misionarke

  »Redni stiki z družinami so pomemben del misijonarjevega služenja,« je v izjavi dejalo Prvo predsedstvo. »Eden od glavnih razlogov za to spremembo je, da bi družine radi spodbudili, da bi bile bolj vključene v prizadevanja in izkušnje njihovih misijonarjev.«

  Po teh novih navodilih se misijonarje spodbuja, da uporabijo presojo pri določitvi dolžine telefonskih klicev in video pogovorov ter da so uvidevni do družabnikov. Poleg tega se zato, da ne bi prihajalo do motenja misijonarskih urnikov, družinske člane prosi, da ne kličejo prvi oziroma ne začenjajo spletnih pogovorov, temveč naj raje počakajo, da stik z njimi vzpostavi misijonar na dan priprav. Če misijonarjeva starša živita na različnih lokacijah, lahko vzpostavi stik z vsakim posebej.

  S tako napredno tehnologijo naj se vzpostavljanje stikov izvaja z nizkimi stroški ali brez stroškov. Na lokacijah, kjer družine ali misijonarji nimajo dostopa do računalnikov ali telefonov, se bo misijonarje spodbujalo, da še naprej uporabljajo dosedanji način vzpostavljanja stikov.

  misionar govori s svojom porodicom

  »Misijonarje spodbujamo, da vsak teden vzpostavijo stik s svojimi družinami s katero koli odobreno metodo, za katero se odločijo,« je dejal starešina Dieter F. Uctdorf, član zbora dvanajstih apostolov in predsednik misijonarskega izvršnega sveta. »Lahko se razlikuje glede na okoliščine, lokacije in urnike določenega tedna. Ne pričakuje se, da bodo vsi misijonarji vsak teden poklicali svoje starše ali imeli z njimi video pogovor. Natančni način vzpostavljanja stikov se prepušča misijonarju, da se odloči, kaj bo najbolje odgovarjalo njihovim potrebam.

  Misijonarje se prav tako spodbuja, da poleg tedenskega vzpostavljanja stikov z družino vzpostavijo stik tudi ob drugih posebnih priložnostih, kot so božič, materinski dan, očetovski dan, rojstni dnevi staršev ter drugi kulturno pomembni prazniki.

  Starešina Uchtdorf je rekel, da nova navodila nudijo več dodatnih koristi, vključno z upoštevanjem različnih družinskih okoliščin, kakor tudi boljšo podporo tistim misijonarjem, ki bi jim več osebnih stikov z družino doma koristilo.

  V najrazličnejših državah in kulturah po vsem svetu trenutno služi več kot 65 tisoč misijonarjev v vlogi predstavnikov Jezusa Kristusa. Med svojim rednim služenjem preučujejo evangelij in ljudi, ki izkažejo zanimanje, učijo o njegovih načelih, ki jim spremenijo življenje. Fantje služijo štiriindvajset mesecev in lahko začnejo že pri osemnajstih letih, dekleta pa služijo osemnajst mesecev in lahko začnejo že pri devetnajstih letih. Ko se razdajajo in služijo, pridobijo dragocene izkušnje, ki jim spremenijo življenje.

  »Misijonarje imamo radi in vemo, da Gospod ceni njihovo nesebično služenje,« je povedal starešina Uchtdorf. »Še naprej iščemo najboljše načine, da bi njim in njihovim družinam nudili podporo in pomoč, medtem ko služijo.«