Preskoči glavno navigacijo

Mladi samski iz enaindvajsetih držav služijo z združenimi močmi

Mladi samski iz enaindvajsetih držav služijo z združenimi močmi

»Zapisali se boste v zgodovino. To je največji dogodek projekta Mormonske roke pomoči, ki smo ga na Danskem kdaj imeli,« je vzkliknil organizator Kim Holst iz okoliša Arhus na Danskem. Očitno je bil to tudi največji evropski dogodek projekta Mormonske roke pomoči, ki je potekal na enem kraju v enem samem dnevu.


(©  John Buckles)
FESTINORD38488-m.jpg

John Buckles)

Dogodek je bil glavna dejavnost tretjega dne zabave Fest i Nord (Zabava na severu), poletnega festivala mladih samskih, ki ga v nordijskih državah izmenično pripravljajo že več kot dvajset let.Štiridnevni festival je vključeval dejavnosti, kot so šport, petje, ples in različne delavnice. Letošnji dogodek je privabil sodelujoče iz vsaj enaindvajsetih držav; nekateri so prišli od tako daleč, kot je Severna in Južna Amerika.

Občina Randers je za projekt namenila približno 20.000 dolarjev mestnih sredstev; večino tega so porabili za najem sedmih mestnih šolskih avtobusov, pa tudi za nove usnjene rokavice in posebne varnostne jopiče, namenjene navdušenim gostom.


(©  John Buckles)
FESTINORD654.jpg

John Buckles)

Gorm Halskov iz občine Randers je na velikem zborovanju naslovil sodelujoče in jim pred vstopom v avtobuse pojasnil načrt dneva.Kasneje je navdušeno govoril o svojih prostovoljcih.

 »Mladi so opravili čudovito delo,« je rekel. »Izkazali so se kot dobri čistilci in pobrali vse – celo drobne predmete, kot so pokrovčki plastenk in cigaretni ogorki. Naredili so velik vtis, saj so navkljub močnemu dežju pobrali 1,2 toni smeti.

Jesper Paulsen, cerkveni državni direktor za odnose z javnostmi na Danskem, je bil ganjen zaradi pozitivnega poročanja medijev. »Tako konferenca Fest i Nord kot tudi projekt Mormonske roke pomoči sta bila dva velika dogodka,« je rekel. »Dogodek sta prenašali dve danski televizijski postaji. Državna radijska postaja je v živo prenašala intervju z dvema mladima. Več krajevnih časopisov in spletne novice so prav tako poročali o projektu [Mormonska roka pomoči].«

Randersov časopis Amtsavis je intervjuval več mladih in poročal o njihovem pozitivnem odnosu in načinu življenja. Časopis je 28. julija pred zabavo Fest i Nord zapisal: »Pripravljenih je več zabav z glasbo in plesom in največja razlika je, da mladi ne pijejo, ne kadijo in ne jemljejo mamil.« Eden mladih je za časopis povedal, da je druženje in zabava tisto, zaradi česar se življenje nekoga spremeni, in je čudovita izkušnja, za katero ni potrebno dodatnih stimulansov.


(©  John Buckles)
38490-FESTINORDm.jpg

John Buckles)

Mlada Danka, Sarah Holm Larsen, je izrazila mnenje večine mladih samskih: »Zelo lepo in zabavno je delati na projektu Roke pomoči. Tako čudovito je biti z drugimi mladimi.«
Vsi mladi samski so si prevoz na festival plačali sami. Da bi bili stroški sprejemljivi, je mesto zanje priskrbelo prenočišče v veliki stavbi srednje šole v Randersu, ki je bila zaradi poletnih počitnic prosta. Začasne študentske sobe so v velikih učilnicah uredili tako, da so mize in stole odnesli na hodnik. Najeli so velik šotor in ga postavili na trati pred šolo, kjer so drugi cerkveni prostovoljci mladim postregli z obroki.


Vsi govori in dejavnosti so potekali v angleščini, jeziku, ki je vsem skupen. Na hodnikih pa je bilo vendarle slišati veliko različnih jezikov in naglasov, kar je dogodku dalo pravo mednarodno noto.

Starešina Robert C. Oaks iz drugega zbora sedemdeseterih je z navdihujočim nagovorom uradno odprl konferenco Nord i Fest. To je tudi ena njegovih zadnjih dolžnosti kot predsednika evropskega področja, preden se bo to poletje vrnil v ZDA.