Mormoni pospešeno pomagajo beguncem

  Mormoni pospešeno pomagajo beguncem

  28. SEPTEMBRA 2015

  07 baby-getting-dressed.jpg

  Cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni - uradno ime za »mormone« - že več kot desetletje nudi pomoč beguncem na Srednjem vzhodu, in sicer so beguncem v Jordaniji, Libanonu, Turčiji in Siriji pripeljali na sto tisoče odej, oblačila, nujno medicinsko pomoč, hrano in drugo. 

  01 woman-on-wheelchair.jpg

  Starešina Patric Kearon, ki skupaj z dvema svetovalcema nadzoruje pol milijona članov Cerkve v Evropi, je v odgovor na krizo v Evropi dejal, da je Cerkev odobrila dodatnih 4,6 milijonov (5 milijonov ameriških dolarjev) za takojšno pomoč družinam, in bo tudi v prihodnje.

  »Kakor veliko drugih nas še vedno ganejo zgodbe in podobe tistih, ki se borijo za osnovne potrebščine, kot so hrana, voda in začasna zatočišča,« je dejal. »Toliko so izgubili.«

  05 woman-smiling.jpg

  Cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni bo nekaj sredstev namenila uveljavljenim nevladnim organizacijam, vključno z Visokim komisariatom Združenih narodov za begunce, UNICEF-om, Catholic Charities, International Medical Corps in Zdravniki za človekove pravice. Druga sredstva bodo namenjena preko lokalnih občin in vladnih agencij, ki pomagajo beguncem.

  »Cerkev je in bo še naprej pomagala tistim, ki so na vojnih območjih ali v sosednih državah morali zapustiti svoje domove in so brez strehe nad glavo,« je dejala Sharon Eubank, direktorica cerkvene organizacije Humanitarian Services. Cerkev od leta 1985 izvaja projekte za pomoč in razvoj s človekoljubnimi nameni ne glede na narodnost ali vero prejemnikov.

  »Posamezna mormonska občestva se skupaj s tako številnimi po vsej Evropi odzivajo na prošnjo, naj pomagajo v begunski krizi,« je dejal starešina Kearon.

  Na Škotskem več kot 2.000 ljudi s skupnimi močmi pošilja oblačila, odeje in druge potrebščine tistim, ki bežijo preko meja. Pod vodstvom skupine za begunce Dumfries in Galloway so se sveti iz poslednjih dni skupaj z drugimi pridružili tako, da v lokalno mormonsko zgradbo za bogoslužje, eno od trideset lokalnih zbirališč, prinašajo zelo potrebne stvari.

  04 little-girl-opening-box.jpg

  V Nemčiji se je več muenchenskih občestev združilo, da bi pomagali v lokalnem begunskem zatočišču, kjer so postavljali bivališča, razvrščali darovana oblačila in pripeljali 170 paketov, v katerih so bile stvari za osebno higieno, žitne ploščice, potrebščine za risanje in ljubke igrače. Občestvo Darmstadt že vse leto sodeluje z več lokalnimi dobrodelnimi organizacijami, tako da pomaga pri darovanju oblačil, pohištva in drugih dobrin za begunce.

  Člani Cerkve v Huddersfieldu v Angliji sodelujejo v obsežnih prizadevanjih skupnosti, v katerih zbirajo oblačila, ki jih razvrščajo, zlagajo in pakirajo za dostavo.