Obisk UNHCR IN UNICEF

  Obisk UNHCR IN UNICEF
  15. NOVEMBER 2016

  Škof Gérald Caussé, predsedujoči škof Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni, se je z ženo Valérie v Ženevi sestal z uradniki Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) in Sklada Združenih narodov za otroke (UNICEF). Spremljali so ju starešina Robert in sestra Joy Orton, ki v Ženevi služita kot cerkvena predstavnika pri Združenih narodih, in GIlles François, vodja cerkvenega socialnega programa za evropsko področje.

  Gospa Kelly Clements, namestnica visokega komisarja na Uradu Visokega komisariata Združenih narodov za begunce, se je škofu Causséju toplo zahvalila za radodarno podporo Cerkve. Gospa Clements in škof Caussé sta na sestanku na globalnem sedežu UNHCR soglašala glede potrebe po razvoju programov, ki spodbujajo samostojnost, kakor tudi po sodelovanju pri odzivih na nujne primere na kriznih področjih. Ko so vprašali, kako bi Cerkev lahko pomagala, je gospa Clements prosila za molitve članov in tudi za to, da se širi sporočilo, da bi morale nacionalne vlade, kakor tudi lokalni voditelji, civilne družbene skupine, verske skupnosti in zasebni sektor v času prisilnega preseljevanja v pomoč beguncem združiti sile.  Organizacija UNHCR je bila ustanovljena leta 1950, v obdobju po koncu druge svetovne vojne, da bi nudila pomoč na milijone Evropejcem, ki so pobegnili z domov ali slednje izgubili. Svoje delo so nameravali zaključiti v treh letih, nato pa naj bi bila organizacija ukinjena. Po petinšestdesetih letih organizacija še vedno trdo dela ter varuje begunce po vsem svetu in jim pomaga, kajti ocenjuje se, da je dandanes po svetu 65,3 milijone prisilno razseljenih ljudi.

  UNHCR se skoraj v celoti financira s prostovoljnimi prispevki, v glavnem vladnih, vendar tudi notranjih vladnih organizacij, korporacij in posameznikov. Cerkev Jezusa Kristusa je od januarja 2005 UNHCR darovala več milijonov dolarjev. Cerkev je darovala tudi donacije v naravi, vključno z darovanimi artikli, kot so begunske nastanitvene enote oziroma šotori.   Kasneje istega dne je potekal sestanek na svetovnem sedežu UNIFEC-a. Škof in sestra Caussé sta se sestala z Davidom Evansom, vodjem globalne filantropije, in Sarah Crowe, predstavnico UNICEF-ove ženevske krizne enote. Sestanka se je udeležila tudi Leslie Goldman, podpredsednica UNICEF-ove fundacije Združenih držav. Gospa Crowe je predstavila UNICEF-ovo delo v zvezi s trenutno begunsko krizo v Evropi. Delovanje UNICEF-a pa močno presega to krizo in pretehtali bodo dodatna partnerstva na drugih področjih sveta. Zlasti v Latinski Ameriki močno lokalno članstvo prav tako lahko igra vlogo v skupnih prizadevanjih med Cerkvijo in to organizacijo.

  »Tako vesel sem, da imajo ti glavni igralci Cerkev zelo v čislih. Na teh sestankih je bil zares dober duh in to mi je pričevalo, da bi te organizacije morali še naprej podpirati, ker nudijo pomoč revnim in ljudem v stiski po vsem svetu,« je dejal škof Caussé.

  UNICEF je vodilna človekoljubna in razvojna organizacija, ki si globalno prizadeva za pravice vsakega otroka. Pravice otrok se začnejo pri varnem zatočišču, prehrani, zaščiti pred nesrečami in vojnami ter zajemajo ves življenjski cikel: prenatalna skrb za zdrave porode, čista voda in skrb za zdravstvo, skrb za zdravje in izobraževanje. Organizacija je bila ustanovljena leta 1947 in si odtlej prizadeva izboljšati življenja otrok. UNICEF ima veliko programov, ki skrbijo za različne potrebe otrok po vsem svetu.  Bishop G C3 A9rald Causs C3 A9 (1).jpg


  Bishop G C3 A9rald Causs C3 A9 (4).jpg
  Bishop G C3 A9rald Causs C3 A9 (3).jpg