_____________________

  Image

  Z nežnimi občutji oznanjamo, da je Thomas S. Monson, predsednik in prerok Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni, nocoj ob 22.01 po lokalnem času umrl v svojem domu v Salt Lake Cityju. V njegovih zadnjih trenutkih je bila ob njem družina. Umrl je v 90. letu starosti.

  1

  Predsednik Monson, ki je kot predsednik Cerkve služil od februarja 2008, za seboj pušča dediščino služenja in dobrih del. Pričakuje se, da bo zbor dvanajstih apostolov Cerkve uradno izbral naslednika šele po pogrebu predsednika Monsona.

  2

  Predsednik Monson je bil več kot šestnajst milijonom članov Cerkve po svetu zgled nekoga, ki je sledili Jezusu Kristusu.

  3

  »Rad je imel kulture sveta in jih globoko spoštoval. Zlasti pa vero ljudi,« je povedal predsednik Henry B. Eyring, ki služi kot prvi svetovalec v Prvem predsedstvu.

  4

  Medtem ko je v življenju služil na pomembnih cerkvenih vodilnih položajih, je tiho služil tudi na tisoče posameznikom v domovih, bolnišnicah in domovih za ostarele. »Nikdar ne dopustite, da je težava, ki jo je treba rešiti, pomembnejša od tega, da imate nekoga radi,« je učil predsednik Monson.

  5

  »Ko pogledam njegovo življenje, je bil član Cerkve, s katerim se je vsakdo lahko poistovetil, in vsakdo se je v njegovi prisotnosti dobro počutil,« je povedal predsednik Dieter F. Uchtdorf, drugi svetovalec v Prvem predsedstvu. »Hkrati pa je bilo tako tudi, ko je hodil s kralji, predsedniki vlad, predsedniki in predstavniki narodov. Vsi so čutili, da je njihov prijatelj.«

  6

  Med njegovim predsedovanjem se je članstvo v Cerkvi povečalo s trinajst na več kot šestnajst milijonov članov po svetu, objavljenih in posvečenih pa je bilo na ducate templjev po vsem svetu.

  7

  Predsednik Eyring je dodal: »Mislim si, da si o sebi nikoli ni mislil, da je zgradil veliko templjev. Videl je le blagoslov tega, da imamo povsod templje, in to je želel za ljudi.«

  8

  Predsednik Monson je oktobra 2012 oznanil spremembo misijonarske starostne meje, zaradi česar po vsem svetu služi na deset tisoče več misijonarjev, ki vplivajo na življenja milijonov.

  9

  Predsednik Monson je svoje življenje posvetil služenju v Cerkvi. 3. februarja 2018 je po smrti predsednika Gordona B. Hinckleyja postal šestnajsti predsednik Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni. Pred tem je med predsedovanjem treh predsednikov Cerkve več kot dvaindvajset let služil kot svetovalec v Prvem predsedstvu.

  10

  »Res je človek, ki ga skrbi rešitev vsakega posameznika,« je rekel predsednik Uchtdorf, ki je v Prvem predsedstvu služil kot drugi svetovalec predsednika Monsona. »On je človek, ki je po svetu iskal priložnosti, kjer je lahko služil posameznikom.«

  11

  »Mislim, da Thomas S. Monson, ko je prišel v Prvo predsedstvo ali ko je postal prerok, ni izgubljal časa ali spremenil trohico svojega sloga ali vzorca v smislu, da ne bi pomagal enemu,« je povedal Jeffrey R. Holland iz zbora dvanajstih apostolov. »To je še vedno njegov slog in njegov vzorec; to je bil vse njegovo življenje.«

  13

  Potem ko je bil poklican v zbor dvanajstih apostolov, mu je bila podpora izkazana 4. oktobra 1963, za apostola pa je bil oddeljen 10. oktobra 1963, in sicer pri šestintridesetih letih. Služil je tudi kot predsednik kanadskega misijona s sedežem v Torontu v Ontariu od leta 1959 do 1962. Pred tem je služil v predsedstvu kola Temple View v Salt Lake Cityju v Utahu in v istem kolu tudi kot škof šesto-sedmega oddelka.

  14

  Thomas S. Monson se je rodil 21. avgusta 1927 v Salt Lake Cityju G. Spencerju in Gladys Condie Monson. Hodil je v državne šole v Salt Lake Cityju in leta 1948 z odliko končal fakulteto v Utahu ter diplomiral iz poslovnega managementa. Diplomsko delo je napisal na Visoki poslovni šoli na Univerzi Utah in bil v učiteljskem kolegiju te šole. Kasneje je pridobil magisterij iz poslovne administracije na Univerzi Brighama Younga. Aprila 1981 je Univerza Brigham Young predsedniku Monsonu podelila doktorski naziv iz prava. Junija 1996 je dobil častni doktorski naziv iz humanističnih ved na višji šoli Salt Lake Community College, maja 2007 pa je prejel častni doktorski naziv iz ekonomije na Univerzi Utah.

  15

  Predsednik Monson je proti koncu druge svetovne vojne služil v mornarici Združenih držav. S Frances Beverly Johnson se je poročil 7. oktobra 1948 v Templju Salt Lake. Imata tri otroke, osem vnukov in številne pravnuke. Frances Monson je umrla 20. maja 2013. O njeni smrti je predsednik Monson kasneje rekel: »Bila je ljubezen mojega življenja, moja vdana zaupnica in najboljša prijateljica. To, da rečem, da jo pogrešam, ne more niti približno opisati globine mojih čustev.«

  16

  Predsednik Monson je imel v poslovnem smislu uspešno kariero v založništvu in tisku. Za Deseret News je začel delati leta 1948, kjer je imel položaj izvršnega direktorja oddelka za oglaševanje omenjenega časopisa in Združenja časopisnih hiš. Kasneje je bil imenovan za direktorja prodaje podjetja Deseret News Press, enega največjih poslovnih tiskarskih podjetij, od koder je napredoval na položaj generalnega direktorja, na katerem je bil v času, ko je bil leta 1963 poklican v zbor dvanajsterih. Veliko let je služil kot upravnik odbora združbe Deseret News Publishing Co. Predsednik Monson je bil predsednik utaške tiskarske industrije in nekdanji član odbora direktorjev ameriške tiskarske industrije.

  17

  Od leta 1969 je bil član narodnega izvršnega odbora ameriških skavtov. Za izjemno vodstvo in služenje je prejel najvišje skavtsko priznanje. Leta 2016 je bil pri skavtski ustanovi v mestu Glen Jean v Zahodni Virginiji položen temeljni kamen za nov kompleks Thomas S. Monson Leadership Excellence.

  18

  Predsednik Monson je bil član združenja Utah Association of Sales Executives, klubov Salt Lake Advertising Club in Salt Lake Exchange Club.

  19

  Vrsto let je bil član upravnega odbora Regents države Utah, telesa, ki vodi višje izobraževanje v državi Utah. Bil je tudi član kluba nekdanjih diplomirancev Univerze Utah.

  20

  Decembra 1981 ga je predsednik Ronald Reagan imenoval v službo predsednikove pogajalske enote civilne iniciative. Na tem položaju je služil do decembra 1982, ko se je delo v posebnih vojaških enotah zaključilo.

  21

  Predsednik Monson je bil leta 1966 nagrajen s prestižnim priznanjem Univerze Utah. Bil je tudi dobitnik priznanja srebrni bober ameriških skavtov (1971), njihovega prestižnega priznanja bronasti bivol (1978) in najvišjega mednarodnega skavtskega priznanja bronasti volk (1993). Leta 1997 ga je utaška državna garda odlikovala s priznanjem za obrambo domovine, Univerza Brighama Younga pa z nazivom častnega člana. Leta 1998 so Sisters of Charity sv. Josepha Villa oba s sestro Monson odlikovale s priznanjem za neprestano človekoljubno služenje.