Preskoči glavno navigacijo

Predsednik Monson praznuje 90. rojstni dan

Predsednik Monson praznuje 90. rojstni dan

Thomas S. Monson, predsednik Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni, bo v ponedeljek, 21. avgusta 2017, praznoval devetdeseti rojstni dan. »Tiha družinska zadeva« bo potekala v Salt Lake Cityju, ko bodo praznovali njegov rojstni dan, kakor pravi hči, sestra Ann M. Dibb. Družinski člani se bodo zbrali ob limonini torti, sladoledu in dobrih željah ob tej posebni priložnosti.

Ko se je sestra Dibb spominjala enega očetovih najljubših rojstnodnevnih praznovanj, je rekla, da je bilo to pred petimi leti na njegov 85. rojstni dan, ki so ga pripravili v Konferenčnem središču. »To je bil čudovit poklon, ki mu je bil, skupaj z mojo materjo, nadvse všeč.«

Devetdeset let star mormonski prerok služi že vse življenje. Služil je kot škof, član kolskega predsedstva, predsednik misijona, 10. oktobra 1963, pri šestintridesetih letih, pa je bil posvečen za apostola. Ker je kot apostol služil skoraj štiriinpetdeset let, je zato eden najdlje službujočih generalnih voditeljev.

»Njegovo služenje je bilo vedno del našega življenja. Tudi ko je bil poklican za apostola, se ni zdelo, da bi bilo kaj precej drugače, ker se je zdelo, kot da vedno služil,« je rekla sestra Dibb. »Zaradi njegovega služenja sem bila blagoslovljena in tudi Cerkev je bila.«

Dodala je: »Prva očetova biografija v samozaložbi je bila ‘On the Lord’s Errand’ (Po Gospodovem opravku). To je bilo njegovo upanje vseskozi njegovo služenje, zlasti od časa, ko je bil škof in v vsakem poklicu po tistem.«

Predsednik Monson z vnuki

Sestra Dibb zato, da bi pomagala pri izvedbi praznovanja rojstnega dne predsednika Monsona, ljudi spodbuja, naj služijo drugim. »Do drugih bodite prijazni in jim služite,« nas je spomnila. »Če čutite, da bi bilo nekaj prijazno, to naredite. To je eden od načinov, kako bi moj oče našel radost v služenju drugim.«

Višji cerkveni voditelji predsedniku Monsonu ob rojstnem dnevu čestitajo, vključno z njegovima svetovalcema, predsednikom Henryjem B. Eyringom, prvim svetovalcem v Prvem predsedstvu, in drugim svetovalcem, predsednikom Dietrom F. Uchtdorfom.

»Z vsemi, ki imajo predsednika Monsona radi, mu na njegov devetdeseti rojstni dan čestitam,« je rekel predsednik Eyring. »Njegova vera in skrb za vse otroke nebeškega Očeta ljudem po svetu prinašata radost in mir. On je Gospodov prerok in on je naš velik vzor zvestega učenca Jezusa Kristusa. Blagoslovljen sem, ker služim pod njegovim navdihnjenim vodstvom.«

Predsednik Uchtdorf je rekel: »S Harriet se pridružujeva milijonom po zemeljski obli v počastitev čudovitega človeka in preroka, kakršni ste. Blagoslovljena sva zaradi vašega humorja in duhovitosti, nepozabnih zgodb ter navdihnjenih nasvetov in sporočil. Vaš vzor dobrote in vere nas je desetletja vodil in bo zvezda vodnica še veliko prihodnjih let.«

»Nesebično služenje, s katerim se razdaja vse življenje, nas vse navdihuje in je krasen izraz njegove globoke predanosti nebeškemu Očetu in njegovemu Sinu, Jezusu Kristusu,« je rekel predsednik Russell M. Nelson, predsednik zbora dvanajstih apostolov.

»Ena od številnih stvari, ki so mi pri predsedniku Monsonu všeč, je njegova neverjetna sposobnost, da pripoveduje zanimivo zgodbo, ki uči resnico in nas navdihne, da delamo bolje in smo boljši. Njegov vpliv sega po vsem svetu, vendar se preko njegove pristne skrbi in jasne vizije dotakne vsakega posebej,« je dejala sestra Jean B. Bingham, generalna predsednica Društva za pomoč.

»Naučiti se morate, kako se učiti od predsednika Monsona,« je rekla njegova hči. »Vedno ima zgodbo, toda prepoznati morate, kakšna je lekcija, in jo nato v zasebnem življenju udejanjiti oziroma se ravnati po njej. Nekatere zgodbe se nemara zdijo preproste ali celo šaljive, toda vedno prinašajo lekcije, ki se jih lahko naučite in po njih živite.«

Predsednik Monson doma

Sestra Dibb je rekla, da si je oče vedno prizadeval, da bi v vseh svojih cerkvenih zadolžitvah delal po svojih najboljših močeh. »Vsak poklic vas pripravi in vam da izkušnje, ki jih Gospod uporabi, zato da blagoslovi druge,« je rekla.

Predsednik Monson se je s Frances Beverly Johnson poročil 7. oktobra 1948 v templju v Salt Laku. Imata tri otroke in osem vnukov ter dvanajst pravnukov. Sestra Monson je umrla 20. maja 2013.

»Tega, kar je naredil, ne bi mogel narediti brez moje matere,« je rekla sestra Dibb, ki je svojo mater opisala kot osebo, ki je dajala podporo in spodbudo. »Moja mati je bila blagoslovljena in naša družina je bila blagoslovljena zaradi njunega služenja na različne načine.« Rekla je, da je bil oče v ospredju, mati pa mu je v premislek pogosto podala predloge.

Od materine smrti, je rekla sestra Dibb, je imela z očetom nekaj svojih najljubših doživetij, ko ga je spremljala pri številnih zadolžitvah predsednika Cerkve.

»Ko je šel na zasebne obiske in je dal blagoslove posameznikom, sem resnično čutila, kakor da sem resnično na svetem kraju, ko je ljudem izražal ljubezen, [oni] pa njemu,« je rekla.

Predsednik Monson je postal šestnajsti predsednik Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni 3. februarja 2008 po smrti predsednika Gordona B. Hinckleyja. Pred tem je več kot dvaindvajset let služil kot svetovalec v Prvem predsedstvu trem predsednikom Cerkve.