Preskoči glavno navigacijo

Proslava ob 160. obletnici

Proslava ob 160. obletnici

( ©  Finn Lykkegaard)
denmarkservice.jpg

Ves junij so člani Cerkve na Danskem praznovali 160. obletnico z dogodki, projekti Roke pomoči, rojstnodnevno torto s 160 svečkami, prišel pa je tudi starešina Erich W. Kopischke od sedemdeseterih, predsednik evropskega področja.

Odkar je v Kopenhagen 14. junija 1850 prispel apostol Erastus Snov, da bi odprl novi skandinavski misijon, kateremu naj bi predsedoval, se je Cerkvi pridružilo več kot 30.000 Dancev. V prvih sto letih je se je večina Dancev iz svoje domovine preselila v Utah.
Po drugi svetovni vojni, zlasti med letoma 1950 in 1960, je večina članov ostala na Danskem, da bi okrepila Cerkev po vsej deželi.


Trenutno na Danskem živi skoraj 5.000 članov Cerkve.

»Zgodovina danskih svetih je osupljiva in fantastična,« je rekel zgodovinar Jesper Stenholm Paulsen, drugi svetovalec danskega kopenhaškega kolskega predsedstva. »Rad bi se zahvalil vsakemu članu in misijonarju, preteklemu in sedanjemu, ki je pripomogel, da se je Gospodovo delo na Danskem nadaljevalo, in tudi za vse njihove žrtve, naj so bile velike ali majhne.

»Ko smo se pred toliko leti podali na potovanje, so misijonarje iz mest izgnali, jih preganjali in jim prepovedali delovanje. Danes imamo 22 oddelkov in vej, dva kola in v svoji sredi lep tempelj.Prehodili smo dolgo pot.«

Člani obeh danskih kolov so se v sklopu obeleževanja udeležili tudi projektov Roke pomoči, ki so potekali 12. in 19. junija, s čimer so hoteli pokazati veliko hvaležnost, ker z njimi ravnajo lepo in ker so s krajevnimi oblastmi v dobrih odnosih.

Služili so ostarelim in urejevali ceste, gozdove, parke in jezera v sedmih danskih mestih.

»Tega projekta smo se lotili, da bi pokazali, da smo del družbe, ki je bila do nas pogosto dobra,« je za krajevni časopis povedal predsednik Finn Lykkegaard iz veje Nykobing-Falster. »Poleg tega, da verjamemo v služenje, bi jim radi to z nečim poplačali.«

Občinski voditelji so člane Cerkve pohvalili za doprinos skupnosti.

»Veseli smo, da imamo v Gladsaxu mormonsko Cerkev, ki lahko in tudi bo z meščani razvijala dialog,« je dejala županja Gladsaxa, Karin Sojberg Holst. »Mormonski Cerkvi in njenim številnim članom bi rada čestitala ob 160. obletnici.«

Predsednik Paulsen je tudi rekel, da so sveti iz poslednjih dni s projektom služenja izkazali ljubezen do skupnosti.

»Prav toliko smo del danske družbe kakor vsi drugi in kot večina Dancev bi radi doprinesli svoj del pri krepitvi naših različnih skupnosti,« je dejal.

Člani kopenhaškega kola so kasneje 19. imeli zabavo v cerkveni zgradbi v Soborgu. Vsak od več kot 400 prisotnih je namesto vstopnice daroval milo, zobno ščetko, zobno pasto ali brisačo za prebivalce Haitija. Poleg ogromne torte in uprizoritve komedije sta so nastopili še kopenhaški kolski zbor in danski mormonski poulični plesalci.

Na ognjišču, ki je potekalo 20. junija, je predsednik Kopischke rekel, da evangelijski nauki Erastusa Snowa veljajo še danes. 

»Danes imamo 22 oddelkov in vej, dva kola in v svoji sredi lep tempelj. Prehodili smo dolgo pot.«