Preskoči glavno navigacijo

V Makedoniji ustanovljeno prvo mormonsko občestvo

V Makedoniji ustanovljeno prvo mormonsko občestvo

Frankfurt na Maini - Cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni ima sedaj uradno občestvo v Republiki Makedoniji. Veja Skopje je bila ustanovljena pod vodstvom cerkvenega misijonskega področja Južni Jadran, ki vključuje področja Albanije, Makedonije in Kosova.

»Osupljivo je videti, kako Cerkev raste na tako številnih področjih sveta,« je dejal James Swineford, predsednik prve veje v Skopju. Elmaz Arif je bil poklican za njegovega prvega svetovalca. Nedeljska bogoslužja veje Skopje potekajo v Hotelu Arka.

Cerkev je leta 1997 v Makedoniji začela s človekoljubnimi prizadevanji in je odtlej nudila pomoč sirotišnicam, bolnišnicam, slabovidnim, romski skupnosti in drugim. Cerkev je sodelovala v skupnih projektih z Rdečim križem, Karitasom, Montessorijem, romskim mladinskim klubom in drugimi človekoljubnimi organizacijami. Cerkev skrbi tudi za makedonsko spletno stran in omogoča služenje krščanskih  misijonarjev  v Makedoniji.

Predstavniki Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni so v letih 2007, 2010 in 2013 sodelovali na Svetovni konferenci v medverskem in med civilizacijskem dialogu, ki v Makedoniji poteka vsake tri leta. Zborovanje vladnih uradnikov, verskih predstavnikov in učenjakov sponzorira vlada Republike Makedonije in Organizacija združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO).

Cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni je na Balkanu dejavna že več kot sto let. Prvi mormonski misijonar je prišel leta 1899. Jugoslovanska vlada je Cerkev kot pravno osebo priznala leta 1975. Po odcepitvi Makedonije odJugoslavije je Cerkev v Republiki Makedoniji morala ponovno pridobiti pravno priznanje, ki ji je bilo odobreno leta 2011.

Najbolj znan mormon z Balkana, ki je postal član Cerkve, je bilKrešimir Ćosić, hrvaški študent in košarkaški igralec na Univerzi Brighama Younga, ki je v lasti Cerkve. Ćosić je leta 1980 jugoslovansko moštvo popeljal do zlate medalje na olimpijskih igrah v Moskvi.