Veleposlanik hvaležen za človekoljubno delo Cerkve

  Veleposlanik hvaležen za človekoljubno delo Cerkve

  (©  Ross Butler)
  kos1.jpg

  Ross Butler)

  Nekdanji kosovski begunec, Avni Spahiu, je sedaj veleposlanik v Združenih državah Amerike in zastopa svojo državo. 16. novembra je generalni osebnosti izrazil hvaležnost za človekoljubno pomoč, ki jo je Cerkev namenila v temnih dneh pred desetletjem.

  Veleposlanik se je zahvalil 16. novembra, ko je kot gost predaval na Univerzi Utah Valley v Oremu v Utahu.
  Avniju Spahiuju, levo, kosovskemu veleposlaniku v Združenih državah, in njegovi hčerki VJosi, starešina Gilbert A. Naisbitt, misijonar Središča za človekoljubno pomoč SPD, izroča prešito odejo. Veleposlanik Spahiu je bil med etničnim čiščenjem na Kosovu begunec in je prejel pomoč človekoljubnih prizadevanj Cerkve, med drugim tudi prešito odejo. Leta 2008 je postal veleposlanik.


  Naslednjo zgodbo je povedal Ross »Rusty« Butler, podpredsednik mednarodne Univerze Utah Valley, ki je gospoda Spahiuja sprejel med njegovim obiskom.

  »Leta 1990,« je pisal v e-pismu, »je novinar in publicist podzemnega časopisa na Kosovem, Avni Spahiu, postal begunec zaradi etničnega čiščenja jugoslovanskih čet, zaradi česar je naposled, po štetju ZN, moralo pobegniti milijon kosovskih Albancev.

  NATO-ve zračne in pehotne sile so se z Miloševičevimi silami bojevale v hudi vojni, dokler se jugoslovanski diktator junija 1999 ni predal. Ubitih je bilo na deset tisoče kosovskih Albancev, masovna grobišča pa so razkrila skoraj 2.000 trupel.

  Človeško trpljenje je bilo pretresljivo in na pomoč je prišlo veliko človekoljubnih organizacij. Ena najvidnejših je bila organizacija za človekoljubno služenje SPD, ki je leta 1999 zbirala prešite odeje, s katerimi so beguncem pomagali v bližajoči se zimi.

  Iz najrazličnejših krajev je zaradi tega prišlo na stotine tisoč prešitih odej. Eden od prejemnikov pomoči SPD je bil tudi gospod Spahiu. Leta 2008 je postal prvi veleposlanik v Združenih državah iz Kosova, takrat nove države v svetu.

  Ob svojem prvem obisku v Utahu od 14. do 17. novembra je predaval na univerzi. Ko je bil v Utahu, je šel na sedež Cerkve in se sestal s starešino Russllom M. Nelsonom iz zbora dvanajsterih, ki je dva meseca pred tem Kosovo posvetil za pridiganje evangelija.

  Veleposlanik Spahiu se je v imenu Kosovcev starešini Nelsonu iskreno zahvalil za radodarnost, ki so jo člani Cerkve izkazali njemu in njegovemu ljudstvu,« je zapisal upravnik univerze.

  »Kmalu po tistem sta med obiskom Središča za človekoljubno pomoč SPD veleposlanik in njegova hčerka VJosa dobila še eno prešito odejo, s čimer je bila zgodba zaključena.«